POWERED BY
SPONSORED BY
Αγγλία-Ρωσία: Ο πόλεμος, το ποίημα και οι ...Iron Maiden!

11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 11:00

ΑΓΓΛΙΑ-ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ...IRON MAIDEN!

Ποιες μνήμες από ιστορικές κόντρες και εχθροπραξίες ξυπνά το πρώτο μεγάλο παιχνίδι στο Euro.

Μπορεί η πρεμιέρα του Euro να ήταν την Παρασκευή, με το παιχνίδι Γαλλία-Ρουμανία να ανοίγει την αυλαία στη διοργάνωση, το πρώτο μεγάλο ματς όμως είναι προγραμματισμένο μία μέρα μετά. Συγκεκριμένα σήμερα, στις 22:00, αναμετριούνται Αγγλία και Ρωσία, για τον δεύτερο όμιλο, μία αναμέτρηση που σίγουρα παρουσιάζει ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον.

Για τους λάτρεις της ιστορίας, πάντως, η συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος. Θύμησες από εχθροπραξίες και πεδία μαχών, σε εποχές που ακόμα οι Αμερικάνοι δεν είχαν γίνει ο οικονομικός Κολοσσός του 20ου αιώνα και τα δύο κράτη αποτελούσαν τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Το "30meresmpala.gr" γυρίζει τον χρόνο πίσω, πριν από 160 έτη. Αναφερόμαστε στον Κριμαϊκό Πόλεμο (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856), ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο υπήρξε το αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πραγματοποιήθηκαν και μικρότερης έντασης εκστρατείες στη δυτική Ανατολία, τον Καύκασο, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "geopolitics.com.gr", ο πόλεμος έμεινε γνωστός στη ρωσική ιστοριογραφία ως Ανατολικός Πόλεμος (Ρωσικά: Восточная война, βαστότσναγια βαϊνά), ενώ στη Βρετανία τον καιρό εκείνο αναφερόταν ως ρωσικός πόλεμος.

Από τα πιο γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα και έχουν καταγραφεί ιστορικά στο χρονολόγιο των συρράξεων ήταν και η Μάχη της Μπαλακλάβας (25 Οκτωβρίου 1854), στην οποία πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι έμεινε στην ιστορία ως πόλεμος σφαλμάτων εφοδιαστικής και στρατηγικής φύσεως.

Μάλιστα, η αυτοθυσία των Άγγλων στην Μπαλακλάβα ενέπνευσε τον Άλφρεντ Τένισον να γράψει το περίφημο ποίημα "Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας". Σύμφωνα με το militaryhistory.gr, «περίπου Βρετανοί 660 ιππείς κάλπασαν προς το θάνατο, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα διέθεταν άφθονη υποστήριξη από το πυροβολικό. O απολογισμός της παράτολμης επίθεσης ήταν τραγικός. Mόλις 195 από τους 660 κατόρθωσαν να επιστρέψουν σώοι. Tουλάχιστον 130 σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν, ενώ χάθηκαν σχεδόν 500 άλογα. H θαρραλέα έφοδος δεν είχε κάποια επίδραση στην έκβαση της μάχης. Oπως παρατήρησε ο Γάλλος στρατηγός Πιερ Mποσκ για την έφοδο, "ήταν εκπληκτική, αλλά αυτό δεν είναι πόλεμος"».

Η θυσία του βρετανικού ιππικού που περιγράφεται από τον Τένισον ενέπνευσε 129 χρόνια μετά τους Iron Maiden. Το 1983 το βρετανικό συγκρότημα της NWBHM (New Wave of British Heavy Metal) κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της δισκογραφίας του με τίτλο "Piece Of Mind". Αναμφισβήτητα, το πιο επιτυχημένο τραγούδι που περιέχει είναι το "Trooper" (μαχητής), το οποίο αναφέρεται σε αυτή τη μάχη του Κριμαϊκού Πολέμου.

Θα αναρωτηθείτε, τί σχέση έχει το Euro με έναν πόλεμο; Πώς μπορούν να ταυτιστούν δύο γεγονότα εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους; Ο Κριμαϊκός πόλεμος είχε μία μεγάλη πρωτοπορία. Από άποψη τεχνολογίας ήταν ο πρώτος που εισήγαγε μεγάλο αριθμό τεχνολογικών καινοτομιών. Χαρακτηριστικώς, ήταν η πρώτη σύρραξη που οι αντιμαχόμενοι έκαναν εκτεταμένη χρήση σε τακτικό επίπεδο του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου.

Συνεπώς καλύφθηκε δημοσιογραφικά από πολεμικούς ανταποκριτές και δημοσιογράφους, όπως θα καλυπτόταν και σήμερα ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Όπως έγραψαν ιστορία τότε οι Βρετανοί ιππείς, με μία αυτοθυσία, έτσι μπορεί να γράψει ιστορία μία ομάδα με τις νίκες της, την τακτική της, τα γκολ της και το θέαμα που προσφέρει. Και κατ΄ επέκταση στο μέλλον μπορεί να εμπνεύσει καλλιτέχνες να καταγράψουν σε στίχους και τραγούδι το επίτευγμά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, κλείνοντας, ότι οι Iron Maiden έπαιξαν στο Παρίσι την Παρασκευή, ανήμερα της πρεμιέρας του Euro!