POWERED BY
SPONSORED BY
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΗ ΤΣΙΩΛΗ: "ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ" - "ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΣΑΝΤΟΣ"

12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, 21:00

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΗ ΤΣΙΩΛΗ: "ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ" - "ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΣΑΝΤΟΣ"

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο 30meresmpala.gr, πριν από την έναρξη του Euro, είχε χρίσει ως φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου την Ισπανία και σε καμία περίπτωση δεν έβλεπε την άλλη ομάδα της Ιβηρικής στον τελικό. Ωστόσο, για τον Σάκη Τσιώλη, η επιτυχία των Πορτογάλων έχει εξήγηση, καθώς η τακτική είναι αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο.

Ο Έλληνας προπονητής αναλύει πώς η Πορτογαλία έφτασε μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η απώλεια του σούπερ σταρ της, Κριστιάνο Ρονάλντο, τη βοήθησε, ενώ τονίζει ότι το πλάνο του Φερνάντο Σάντος ήταν παρόμοιο με του Ότο Ρεχάγκελ το 2004.

Πώς σας φάνηκε η εικόνα της διοργάνωσης;

"Στην πρώτη φάση του ευρωπαϊκού, εκεί που πέρναγαν οι πρώτες δύο από κάθε όμιλο και οι καλύτερες τρίτες, έγινε ένα μέτριο τουρνουά. Οι μεγάλες ομάδες δεν μπήκαν δυνατά από την αρχή, αλλά από τη φάση των “16” και μετά στους “8” είδαμε αρκετά καλό ποδόσφαιρο. Το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο και η διοργάνωση άψογη».

Περιμένατε ότι από την εικόνα της Πορτογαλίας στους ομίλους θα έφτανε μέχρι τον τελικό;

"Φυσικά και δεν έδειξε ότι μπορεί να πάει ως εκεί. Αν εξαιρέσουμε όμως το 3-3 με την Ουγγαρία, η Πορτογαλία πολύ δύσκολα δεχόταν γκολ. Δεν γινόντουσαν ευκαιρίες στην περιοχή της. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο επιθετική ανάπτυξη, αλλά και ανασταλτική λειτουργία. Η Πορτογαλία είχε μία υπεροχή σε αυτόν τον τομέα. Είχε μεγάλη συνοχή στις ζώνες της. Δεν περίμενα να μην προχωρήσουν μέχρι το τέλος, ομάδες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Ειδικά η τελευταία, για μένα, ήταν τακτικά η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Δεν περίμενα, ότι η 6η-7η κατά σειρά ομάδα που ήταν η Πορτογαλία θα έπαιρνε το Euro. Αυτό όμως είναι το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η ομορφιά του".

Μπορείτε να μας κάνετε μία ανάλυση του τελικού;

"Η Γαλλία, που ήταν και το φαβορί, υπό την πίεση του κόσμου, έπαιζε περισσότερο ψηλά, προσπαθούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να βρει διαδρόμους. Αλλά η Πορτογαλία ήταν πάρα πολύ καλή ανασταλτικά. Πέρα από την απώλεια του Ρονάλντο, ήταν η ομάδα που έβρισκε περισσότερους χώρους όταν είχε την μπάλα στα πόδια της. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε και χτύπησε στην παράταση με ένα γκολ φοβερής ομορφιάς. Ο Έντερ είναι δυνατό παιδί, πάτησε γερά και με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, σούταρε και βρήκε δίχτυα. Η Πορτογαλία έδειξε απόλυτα συγκεντρωμένη αμυντικά και δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά από την αποχώρηση του ηγέτη της. Ίσα ίσα που όταν έφυγε αυτός, νομίζω ότι απελευθερώθηκε! Πήραν περισσότερες προσπάθειες οι επιθετικοί παίκτες και πιστεύω ότι τακτικά έκανε το καλύτερό της παιχνίδι στο τουρνουά".

Μας λέτε, δηλαδή, ότι η απώλεια του Ρονάλντο βοήθησε την ομάδα του;

"Έχω την άποψη ότι από το σημείο που βγήκε και ύστερα, ανέλαβαν όλοι την ευθύνη. Ξέρετε, όταν έχεις τέτοιους μεγάλους παίκτες στην ομάδα σου, όλοι έχουν την νοοτροπία του στυλ «θα μεταφέρω την μπάλα στην επίθεση και από εκεί και πέρα ο σούπερ σταρ θα βρει τον τρόπο να βάλει το γκολ». Θα κάνει μία φάση και θα σκοράρει. Με το που βγήκε ο Ρονάλντο από το γήπεδο, πήραν την ευθύνη. Η ιστορία μοιράστηκε και λειτούργησε καλύτερα για την Πορτογαλία. Επίσης, μετά την αποχώρησή του παίκτη της Ρεάλ έδωσε το δικαίωμα στη Γαλλία να ανεβάσει τις γραμμές της ψηλότερα, αφού έλειπε ο καλύτερος παίκτης των Πορτογάλων. Αυτό είχε ως συνέπεια οι Τρικολόρ να έχουν προβλήματα στις αντεπιθέσεις των Ιβήρων, ακόμα και στους κλειστούς χώρους (ο Έντερ σκόραρε, ενώ τον μάρκαραν δύο παίκτες)".

Πόσο μερίδιο έχει ο Σάντος στην επιτυχία της Πορτογαλίας;

"Ο Σάντος είναι ένας προπονητής που γνωρίζουμε το στυλ του. Προσπαθεί πρώτα απ΄ όλα να θωρακίσει την άμυνά του και οργανώσει το χώρο του κέντρου για να μην περνούν πάσες. Έχει κοντά τις γραμμές και οι παίκτες παίζουν πάντα μαζεμένα. Από εκεί και πέρα, στην επιθετική ανάπτυξη δεν έδειξε η Πορτογαλία κάτι ιδιαίτερο, αλλά αυτή ομάδα φέρει τη σφραγίδα του. Έχει την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Σάντος".

Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε η ομάδα του Σάντος με την κατάκτηση του τροπαίου;

"Μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να δώσει αυτή τη χαρά, την ένταση και την αγωνία. Η Πορτογαλία έδειξε ότι στο ποδόσφαιρο δε χρειάζεται να είσαι το πρώτο και ακλόνητο φαβορί για να επιτύχεις. Αρκεί να προσπαθείς μέσα στο γήπεδο. Να είσαι ομάδα. Αν δεν είσαι ομάδα δε δικαιούσαι την επιτυχία".

Παρατηρούνται κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Πορτογαλία του 2016 και την Ελλάδα του 2004;

"Υπάρχουν, αν και η διοργάνωση εκείνη με τη φετινή ήταν διαφορετική, γιατί τώρα είχαμε περισσότερα παιχνίδια. Υπήρχε διαφορετικό στήσιμο, αλλά κοινή τακτική προσέγγιση μεταξύ των δύο ομάδων. Η Ελλάδα έπαιζε με τρία στόπερ και πέντε συνολικά αμυντικούς, ενώ η Πορτογαλία με δυο κεντρικούς και συνολικά τέσσερις αμυντικούς. Όπως η Ελλάδα του 2004, η Πορτογαλία ήταν μαζεμένη στο μισό δικό της γήπεδο, δεν έδωσε στον αντίπαλο την μπάλα να την κυκλοφορεί και προσπάθησε να βρει χώρος στην αντεπίθεση. Τακτικά, λοιπόν, οι δύο ομάδες είχαν έναν προσανατολισμό παρόμοιο. Το πλάνο ήταν ίδιο".