POWERED BY
SPONSORED BY
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕURO AΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛO

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 13:30

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕURO AΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛO

Όταν θέλεις να ασχοληθείς στα σοβαρά με μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, πρέπει αναμφίβολα να επικοινωνήσεις με τους καλύτερους για να υπάρξει σφαιρική προσέγγιση του τουρνουά.

Αυτό κάναμε και στο 30meresmpala, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε την άπoψη του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, για το πιο ενδιαφέρον ευρωπαϊκό ποδοσφαρικό γεγονός. Του ανθρώπου που έχει παρακολουθήσει ως απεσταλμένος όλες τις διοργανώσεις των Euro απο το 1988 μέχρι σήμερα και που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει τοπ ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Ο κύριος Σωτηρακόπουλος μάς μίλησε για τα φαβορί της διοργάνωσης, την ομάδα που περιμένει να αποτελέσει έκπληξη, αλλά και τους επιθετικούς που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην παρουσία που περιμένει να έχουν οι "Έλληνες" του Euro, στις τέσσερις ομάδες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον τελικό, ενώ μας εξήγησε και τους λόγους που δεν βρίσκεται η δική μας εθνική ομάδα σε αυτό το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

Αυτά και άλλα πολλά, σε μία συνέντευξη με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο...

Πώς περιμένετε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα της Γαλλίας;

"Ένα ανοιχτό τουρνουά με κάποια καλά ματς αλλά και κάποια αδιάφορα στους ομίλους, αφού η παρουσία 24 εθνικών με τις 16 να περνάνε στα νοκ αουτ μειώνει τη πιθανότητα σοβαρών εκπλήξεων. Ωστόσο περιμένω ένα ενδιαφέρον Εuro, με αρκετά γκολ". 

Η κούραση από μία "γεμάτη" σεζόν, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο της διοργάνωσης;

"Φυσικά, αλλά αυτό πια είναι κανόνας εδώ και μια εικοσαριά χρόνια, από τότε που "άπλωσαν" οι σεζόν, μεγάλωσαν οι διοργανώσεις και από οκτώ ομάδες στα Εuro ειναι 24 ή στο Μουντιάλ απο 24 έγιναν 32. Τα πάμπολλα προκριματικά για τις διοργανώσεις, κυρίως του Τσαμπιονς λιγκ απο τον Ιούλιο και όλη η πίεση μέσα στη χρονιά, διαλύουν τους παίκτες". 

Σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες ομάδες, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν φαβορί; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

"Φαβορί πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Η Γαλλία που παραδοσιακά εκμεταλλεύεται την έδρα της, αφού εκεί πήρε και το '84 το Εuro και το '98 το Μουντιάλ, ξεκινά απο τη θέση τού πρώτου φαβορί. Η Ισπανία και η Γερμανία πάντα υπολογίζονται". 

Υπάρχει κάποια ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη;

"Το Βέλγιο έχει τη καλύτερη φουρνιά του μεάα από εκείνη της δεκαετίας του '80, η Αγγλία την πιο νεανική ομάδα της απο το 1958, η Αυστρία ήταν εξαιρετική στα προκριματικά και η Πορτογαλία του Σάντος, αν είναι καλά ο Ρονάλντο, μπορεί να κάνει ζημιές". 

Ποιον ποδοσφαιριστή πρέπει να μαρκάρουμε, ποιος είναι εκείνος που περιμένουμε να ξεχωρίσει;

"Θα ήθελα να δω την Ουαλία να πηγαίνει καλά, συνεπώς αυτό προϋποθέτει πως ο Μπέιλ θα είναι γερός και θα διακριθεί! Αλλά νομίζω πως θα είναι ένα τουρνουά που θα ξεχωρίσουν οι αληθινές ομάδες και όχι τα μεμονωμένα άτομα, λόγω της μεγάλης διάρκείας του και της κούρασης που αναφέραμε νωρίτερα".

Ποιος επιθετικός συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ;

"Ίσως κάποιος Γάλλος, αν η χώρα του πάει μέχρι τον τελικό, ο Γκριεζμάν ή ο Μαρσιάλ, ο Γερμανός Μίλερ, ο Ισπανός Μοράτα και αν προχωρήσει η Αγγλια ο Χάρι Κέιν". 

Τι περιμένετε από την παρουσία των "Έλλήνων" που θα βρεθούν στη Γαλλία; Μπεργκ, Ντουρμάζ, Κάτσε, Λίλα, Μακ.

"Τίποτα το ιδιαίτερο, αφού κανένας δεν είναι πρώτο βιολί στην εθνική του, αλλά μόνο ρολίστες". 

Μπορούμε να δώσουμε ζευγάρι τελικού;

"Θεωρώ πως ο τελικός θα είναι μέσα από αυτή την τετράδα: Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο". 

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Εθνική μας μετά τα Ευρωπαϊκά του 2004, 2008, 2012 και τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και 2014, δεν βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας;  Τι θα πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, για να συμμετέχουμε μόνιμα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού;

"Το ότι η εθνική πήγαινε διαρκώς στα τελικά από το 2008 και μετά, ήταν (για να μην ξεχνιόμαστε) εξαίρεση και όχι κανόνας! Μέχρι το 2004 είχαμε δυο προκρίσεις, το 1980 και το 1994 σε σχεδόν οκτώ δεκαετίες, συνεπώς απλά ήρθε -λίγο απότομα- το πλήρωμα του χρόνου! Ηταν κρίμα γιατί πραγματικά ήταν ο πιο εύκολος όμιλος που μπορούσε να μας τύχει! Μόνιμα στο μέλλον δεν μπορούμε να συμμετέχουμε, γιατί άλλωστε δεν έχουμε... υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την επιτυχία! Ίσως τώρα ο κόσμος να εκτίμησε όλο αυτό που συνέβαινε και οι περισσότεροι γκρίνιαζαν, μιλώντας για μέτριο ποδόσφαιρο και για εύκολες κληρώσεις! Δυστυχώς θα παρει πολλά χρόνια για να καταφέρουμε κάτι ανάλογο, συνεπώς τώρα θέλει σηκωμένα μανίκια και πολλή δουλειά!".